Sportmassage

Sportmassage houdt zich bezig met het optimaliseren van het bewegingsapparaat van het paard. 
Daarbij heeft het niet alleen de intentie om pijn te verlichten, maar ook het voorkomen van blessures. Door een sportmassage wordt de bloedcirculatie verbeterd, waardoor meer zuurstof en voedingsstoffen de spieren kunnen bereiken. Dit zorgt ervoor dat het paard sneller herstelt van ziektes en blessures. Daarnaast wordt ook de circulatie van het lymfestelsel gestimuleerd, waardoor afvalstoffen sneller de spieren en het lichaam kunnen verlaten. Dit vermindert spierkrampen die veroorzaakt worden door ‘verzuring’ van de spieren. Paarden die regelmatig een sportmassage ondergaan krijgen meer spieropbouw en een toename van de bewegingsvrijheid. Oftewel een betere algehele conditie.

Pré-wedstrijd Sportmassage
Voor een wedstrijd kan een sportmassage de spieren alvast voorbereiden op de arbeid die komen gaat. Het zorgt voor het verwarmen, los maken en conditioneren van de spieren en mobilisatie van de gewrichten. Het paard is hierdoor eerder in staat om arbeid te verrichten en is minder blessuregevoelig. Deze vorm van massage is bedoelt voor paarden die bekend zijn met het krijgen van een sportmassage.

Post-wedstrijd Sportmassage
Bij een zware wedstrijd (of training) kunnen spieren gaan verzuren, waardoor afvalstoffen in de spieren achterblijven. Dit kan resulteren in het verstijven van spieren en het ontwikkelen van spierpijn. Door na zware arbeid een sportmassage toe te passen, kun je dit voorkomen. Door de verbeterde bloed- en lymfecirculatie herstellen spieren sneller, waardoor blessures weer voorkomen kunnen worden.

Sportmassage voor paarden is een welkome aanvulling in de training en onderhoud van het paard voor het conditioneren van de spieren, blessure preventie en ontspanning van het paard. Sportmassage voor paarden is nooit de vervanging van de zorg van een dierenarts

Onderzoek
In principe kan ieder paard worden gemasseerd, de uitzonderingen hierop zijn:

  • Wanneer een paard koorts heeft
  • Wanneer een paard kanker heeft
  • Wanneer een paard in shock is

Behandeling
Tijdens de behandeling worden verschillende hands-on technieken gebruikt. De technieken hebben als doel de probleemgebieden in verschillende spieren en spiergroepen te lokaliseren en te behandelen door het toepassen van directe druk op verschillende drukpunten. Het paard wordt eerst geheel aan één kant behandelt en daarna aan de andere zijde. Alle spiergroepen worden overlopen, ook als er geen problemen gelokaliseerd worden. De behandeling zal over die groepen alleen sneller gaan.

Een sportmassage duurt gemiddeld één uur (een eerste behandeling kan iets langer duren).

Nadat een paard gemasseerd is, is het van belang dat de eigenaar 5-10 minuten met zijn/haar paard aan de hand gaat stappen. Dit om de circulatie extra aan te zetten tot het afvoeren van afvalstoffen die vrijkomen uit de spieren (door de behandeling).

Nazorg
In pricipe is het niet verstandig om een paard na een eerste behandeling meteen te gaan rijden. Geef het paard de gelegenheid aan de veranderingen van zijn lichaam te wennen en begin pas twee dagen na de behandeling met rijden. De massagetherapeut kan daarbij aangeven of er extra aandacht nodig is in de training wat betreft de probleemgebieden van het paard. Als een paard gewend is aan het ondergaan van een sportmassage, kan het paard na de massage direct getraind worden (zie pré-wedstrijd Sportmassage).

Door je paard regelmatig te laten masseren zorg je ervoor dat zijn algehele conditie verbeterd (meer kracht en souplesse), waardoor het paard zich mentaal sterker voelt en meer vertrouwen en werklust krijgt.