Behandelmethoden

OSTEOPATHIE
Osteopathie is een behandelwijze die niet alleen symptomen behandeld, maar tevens probeert de onderliggende klachten op te sporen.
Ontstaat er een probleem, blessure of stoornis ergens in het paarden lichaam, dan zal zich dat voortzetten naar andere gebieden. (bv. problemen in de hoef kunnen uiteindelijk rugklachten geven; interne klachten kunnen een nadelig effect hebben op het bewegingsapparaat…). Dit gebeurt mechanisch, door de circulatie dan wel door tussenkomst van het zenuwstelsel. De osteopathie probeert dit verloren gegane evenwicht van het paardenlichaam door middel van paardvriendelijke manuele technieken te herstellen en spreekt daarbij het zelfherstellend vermogen van het paardenlichaam aan.

CHIROPRACTIE
Chiropractie is een behandelwijze waarbij, net als bij osteopathie, gekeken wordt naar het paardenlichaam als geheel.
Deze holistische benadering wordt gebruikt, omdat symptomen of klachten zich soms op andere plaatsen voordoen dan waar de oorzaak gelegen is. Het richt zich op het lokaliseren en behandelen van blokkades in het bewegingsapparaat. De wervelkolom speelt een centrale rol bij de chiropractische behandeling. Door blokkades (stoornissen in beweeglijkheid) in de wervelkolom wordt de werking van het zenuwstelsel beïnvloedt, waardoor er verschillende klachten kunnen ontstaan. Door middel van manuele technieken wordt de beweeglijkheid hersteld en een eerste aanzet gegeven aan het zenuwstelsel voor herstel. De technieken die gebruikt worden zijn bijv. Manipulaties en mobilisaties.

DRY NEEDLING
Dry needling is een snelle en effectieve behandelmethode bij pijnklachten in het houdings- en bewegingsapparaat.
De behandeling kenmerkt zich door het inbrengen van speciale fijne naaldjes op specifieke plaatsen, de zogenaamde triggerpoints of spierknopen, in spierweefsel.
Het beoogde effect van deze behandeling is ontspanning van de betrokken spieren, waardoor de doorbloeding verbetert en pijn wordt verminderd en het een goede aanvulling kan zijn op een osteopathische of chiropractische behandeling.

PAARDENSPORTMASSAGE
Sportmassage houdt zich bezig met het optimaliseren van het bewegingsapparaat van het paard.
Daarbij heeft het niet alleen de intentie om pijn te verlichten, maar ook het voorkomen van blessures. Door een sportmassage wordt de bloedcirculatie verbeterd, waardoor meer zuurstof en voedingsstoffen de spieren kunnen bereiken. Dit zorgt ervoor dat het paard sneller herstelt van ziektes en blessures. Daarnaast wordt ook de circulatie van het lymfestelsel gestimuleerd, waardoor afvalstoffen sneller de spieren en het lichaam kunnen verlaten. Dit vermindert spierkrampen die veroorzaakt worden door ‘verzuring’ van de spieren. Paarden die regelmatig een sportmassage ondergaan krijgen meer spieropbouw en een toename van de bewegingsvrijheid. Oftewel een betere algehele conditie.