FAQ

Wanneer komt een paard in aanmerking voor een osteopathische behandeling?
Problemen die opgelost kunnen worden middels een osteopathische behandeling kunnen zich op vele manieren uiten. Alle symptomen die erop lijken te duiden dat een paard last heeft van zijn rug of spieren zijn doorgaans een goede aanwijzing dat een osteopathishe behandeling hulp kan bieden. Problemen met de organen kunnen lastiger te herkennen zijn. In geval van twijfel kunt u altijd een email sturen om Linda of Fred het probleem te laten beoordelen.

Indicaties:

  • Verzet tijdens training of wedstrijd
  • Aanhoudende stijfheid, een pijnlijke en/of weggedrukte rug
  • Takt fouten in één of meerdere gangen
  • Problemen bij de verzameling of met de buiging
  • Weigeren of wegvluchten na de sprong
  • Problemen met de hengstigheid of niet goed functionerende organen
  • Stalondeugden, singeldwang, emotionele of sociale problemen

Is het zinvol om een paard preventief te laten behandelen?
Het komt regelmatig voor dat ik tijdens het onderzoek van een paard ’tegen blokkades aanloop  zonder dat de ruiter dit tijdens het werk heeft opgemerkt. Pas later zou dit daadwerkelijk problemen kunnen gaan geven. Om dus erger te voorkomen lijkt het niet onverstandig om je paard bijvoorbeeld één keer per jaar na te laten nakijken om op die manier problemen voor te zijn.

Wat voor informatie heb ik nodig om te kunnen bepalen of een paard al dan niet baat kan hebben bij een behandeling?
Doorgaans is een korte beschrijving van wat u ziet of voelt bij een paard voldoende. Het is lastig om te bepalen of een paard baat heeft bij een behandeling zonder het dier gezien te hebben, een beschrijving van de eigenaar is dan altijd van grote waarde.

Wat is mijn werkgebied?
Ik ben woonachtig in Noord-Holland. Het leeuwendeel van de behandelingen vindt dan ook plaats in deze provincie. Ik ben natuurlijk ook bereid om paarden te behandelen die wat verder uit de buurt wonen en hanteer hierbij een straal van ongeveer 50 kilometer als werkgebied. Mocht de stal buiten dit gebied liggen, maar er zijn meerdere paarden te behandelen, dan graag contact opnemen voor de mogelijkheden.

Mag ik mijn paard berijden voor de behandeling?
Het paard mag voor de behandeling niet warm en/of bezweet zijn. Dit maakt het lastiger om een juiste diagnose te stellen, omdat eventuele probleemzones moeilijker te herkennen zijn vanwege de verhoogde doorbloeding en temperatuur van het paardenlichaam. Het wordt daarom ook sterk afgeraden om uw paard voor een behandeling aan het werk te zetten.