Osteopaard.nl

Paarden spetteren in Starnmeer!

 

Op Sportstal ‘Het Podium’ in Starnmeer kunnen paarden vanaf juli 2016 terecht voor een of meerdere sessie(s) in de Waterstapmolen. Deze molen wordt gebruikt om zowel gezonde (sport)paarden als revalidatiepaarden hun lichaam optimaal te laten gebruiken. Het lopen door het water zorgt er onder andere voor dat de paarden hun benen hoger optillen en hun rug beter gebruiken. En daarnaast vinden de meeste paarden het gespetter in het water hartstikke leuk!

Laurien van der Meer (grand-prix amazone) en Roy Kullick hebben eind 2015 samen Sportstal ‘Het Podium’ opgericht. Op dit gezellige en moderne bedrijf met een scala aan faciliteiten, kun je terecht voor stalling, instructie en training van je paard.

Fred van der Putten en Linda Cruyff van Paardenbehandelpraktijk Osteopaard.nl gaan op deze locatie hun verschillende vormen van manueel therapie voor paarden gebruiken om paarden van bijvoorbeeld hun rugklachten af te helpen. Het gebruik van de waterstapmolen, als aanvulling op een manuele behandeling, is zeker een aanwinst voor deze paarden, maar is ook voor (sport)paarden zonder lichamelijke problemen een hele fijne manier om te trainen. Wanneer een paard lekker in zijn vel zit kun je als ruiter optimaal genieten van je paard.

Door deze unieke samenwerking, kunnen we complete pakketten aanbieden, waarbij de paarden niet alleen een manueel therapie behandeling krijgen i.c.m. de waterstapmolen, maar waarbij ook volledige verzorging en eventueel trainen van je paard mogelijk is.

Voor meer informatie over Sportstal ‘Het Podium’ en alle faciliteiten, kunt u kijken op www.sportstalhetpodium.nl. Meer informatie over de verschillende behandelmethoden en het gebruik van de waterstapmolen, kunt u vinden op osteopaard.nl onder het kopje 'Paardenbehandelpraktijk'.

 

De Waterstapmolen

 

Het trainen van het gezonde (sport)paard en het revalidatiepaard in de

Waterstapmolen.

 

 

De Waterstapmolen (zie foto) wordt bij het gezonde paard dan wel bij  het revalidatiepaard ingezet om meer beweeglijkheid in de gewrichten van benen en rug te krijgen, meer spierkracht te ontwikkelen van de houdings en bewegingsmusculatuur en om balans en coördinatie te trainen.

Er wordt gebruik gemaakt van de natuurlijke eigenschappen van water zoals opwaartse druk, temperatuur en weerstand.

 

Verbeteren mobiliteit gewricht

Het is goed zichtbaar wat de werking van de Waterstapmolen is op de beweeglijkheid van zowel de benen als de wervelkolom. De bewegingsuitslag van de gewrichten van de benen wordt al groter vanaf water op kroonrand-hoogte. Ook het kantelen van het bekken en de zijwaartse bewegingen van de gehele wervelkolom is duidelijk groter bij water op deze hoogte hetgeen leidt tot optimaal ruggebruik.

 

Verbeteren balans en coördinatie

De Waterstapmolen ‘prikkelt’ de terugkoppeling van het zenuwstelsel onder andere via de sensatie van het water. Hierdoor stimuleer je de zintuigcellen, die registreren waar een lichaamsdeel zich in de ruimte bevindt maar tevens ook de bewegingen controleert. Door dit systeem te trainen, verbeter je onder andere balans en coördinatie van het paard.

 

Verbeteren kracht

Bij bewegen door het water is meer spierkracht nodig dan op het ‘droge’ (ren maar eens hard in een zwembad). Om de stabiliteit te bewaren tijdens het lopen spant het paard in water zijn stabiliteitsspieren in rug en buik aan waardoor deze op termijn sterker worden. Spierkracht, en met name stabiliteit is van groot belang bij het uitvoeren van de door ons aan het paard opgelegde oefeningen..

In de Waterstapmolen wordt de belasting van gewrichten en pezen door de opwaartse druk verminderd. Op deze manier is spierkracht optimaal te trainen, zonder overbelastings risico’s.

Daarnaast kan je gebruik maken van de opwaartse druk van het water bij peesproblemen indien het aangedane been nog niet volledig belast mag worden (hier over later meer)

 

Verbeteren Conditie

Hoewel de conditie bij gezonde paarden niet optimaal getraind wordt, hebben paarden met een minder goede conditie zeker baat bij deze verantwoorde training in de Waterstapmolen.

 

Temperatuur

Wij maken gebruik van langzaam stromend koud water, gezuiverd door middel van een biologisch filter, een UV-lamp en Ozon-filter.

Het koude water zorgt direct voor koeling van de pezen en banden van de benen en vermindert eventuele zwellingen.

 

Filosofie

Wij zetten de Waterstapmolen in bij gezonde (sport)paarden en bij paarden met rug gerelateerde klachten.

Denk hierbij aan:

 

- Verzet tijdens training of wedstrijd

- Aanhoudende stijfheid, een pijnlijke en/of weggedrukte rug

- Takt fouten in één of meerdere gangen

- Problemen bij de verzameling of met de buiging

- Weigeren of wegvluchten na de sprong

- Problemen met de hengstigheid of niet goed functionerende organen

- Stalondeugden, singeldwang, emotionele of sociale problemen

 

Nadat we het paard manueel therapeutisch hebben behandeld maken we gebruik van de eigenschappen van de Waterstapmolen om de verworven beweeglijkheid te optimaliseren. Dit doen we met water wat net iets boven de kroonrand staat, waardoor het paard uitgenodigd wordt om als het ware ‘over het water heen te stappen’.

Op deze manier tilt het paard zijn benen hoger op, waardoor het bekken naar achteren kantelt en er lengte wordt gemaakt in de bovenlijn. Dit is wat we graag willen zien: een paard dat door de kanteling van het bekken onder andere middels de buikspieren en verlenging van de rug- en halsspieren in staat is zijn achterbenen goed onder de massa te zetten en met juist ruggebruik beweegt.

Daarnaast  gebruiken we de Waterstapmolen om met name de buikspieren te trainen.

Net zoals bij mensen kunnen slappe buikspieren leiden tot rugklachten omdat deze spiergroepen doorgaans niet sterk genoeg zijn om weerstand te bieden aan de zwaartekracht.

Hoe slapper de buikspieren, hoe holler de rug en daardoor meer kwetsbaar, zeker als wij er dan ook nog op gaan zitten.

Het is dus bijna voor ieder paard van essentieel belang om de buikspieren optimaal te trainen, waarbij je in het water een goede aanzet kan geven om later op het ‘droge’ met gerichte oefeningen verder te gaan.

Dit is de manier om een stevig beschermend spiercorset (buik- en rugspieren) rond de wervelkolom te maken hetgeen preventief werkt voor wat betreft het ontstaan van rugproblemen.

 

Bijgewerkt tot: 20/10/2017