Osteopaard.nl

Onderzoek

 

Inspectie in stand

Het onderzoek begint met de inspectie in stand, waarbij gekeken wordt naar de gezondheidstoestand, mentale indruk, lichaamsbouw en eventuele verwondingen cq littekens van het dier. Na de inspectie orden de nek, rug en ledematen gepalpeerd op zwelling, warme plekken, spiertonus en deformiteiten. Wanneer er geen contra-indicaties worden gevonden wordt er verder gegaan met de inspectie in beweging.

 

Inspectie in beweging

De inspectie in beweging van een hond vindt plaats in stap en draf op een verharde ondergrond in een rechte lijn en op een volte. Een paard wordt tevens geïnspecteerd op zachte bodem in stap, draf en galop. Tijdens de inspectie wordt er gekeken naar de algemene indruk die het dier maakt en naar het bewegingspatroon van de nek, rug en ledematen.

Bij verdenking van een neurologisch probleem zal er voor het orthopedisch onderzoek eerst het neurologisch onderzoek plaats vinden.

 

Neurolgisch en Orthopedisch ondezoek

Bij het neurologisch onderzoek wordt er d.m.v. verschillende testen de coördinatie, reflexen en houdingsreacties van het dier bekeken. Bij het orthopedisch onderzoek worden alle gewrichten van de nek, rug en ledematen getest op mobiliteit, range of motion, pijnlijkheid, crepitaties. Eventueel kan er nog aanvullend onderzoek worden gedaan d.m.v. specifieke testen (bv. Meniscus test) en spierlengte testen.

 

Diepe palpatie

Na het onderzoek wordt de diepe palpatie uitgevoerd op de “aangedane” structuren om dit verder te onderzoeken op hypertonie, hypotonie, pijn en atrofie.

Met de gegevens die verkregen zijn uit de anamnese en het onderzoek wordt de fysiotherapeutische diagnose en het behandelplan opgesteld.

Linda Cruyff Paardenosteopathie

Email of bel Linda voor Paardenchiropractie, Paardenosteopathie,

Dry Needling en/of Paardensportmassage.

Mob: 0653 228 311

Email Fred en Linda voor informatie

Bijgewerkt tot: 20/10/2017