Osteopaard.nl

Paarden spetteren in Starnmeer!

 

Op Sportstal ‘Het Podium’ in Starnmeer kunnen paarden vanaf juli 2016 terecht voor een of meerdere sessie(s) in de Waterstapmolen. Deze molen wordt gebruikt om zowel gezonde (sport)paarden als revalidatiepaarden hun lichaam optimaal te laten gebruiken. Het lopen door het water zorgt er onder andere voor dat de paarden hun benen hoger optillen en hun rug beter gebruiken. En daarnaast vinden de meeste paarden het gespetter in het water hartstikke leuk!

Laurien van der Meer (grand-prix amazone) en Roy Kullick hebben eind 2015 samen Sportstal ‘Het Podium’ opgericht. Op dit gezellige en moderne bedrijf met een scala aan faciliteiten, kun je terecht voor stalling, instructie en training van je paard.

 

Linda Cruyff van Paardenbehandelpraktijk Osteopaard.nl gaat op deze locatie haar verschillende vormen van manueel therapie voor paarden gebruiken om paarden van bijvoorbeeld hun rugklachten af te helpen. Het gebruik van de waterstapmolen, als aanvulling op een manuele behandeling, is zeker een aanwinst voor deze paarden, maar is ook voor (sport)paarden zonder lichamelijke problemen een hele fijne manier om te trainen. Wanneer een paard lekker in zijn vel zit kun je als ruiter optimaal genieten van je paard.

Door deze unieke samenwerking, kunnen we complete pakketten aanbieden, waarbij de paarden niet alleen een manueel therapie behandeling krijgen i.c.m. de waterstapmolen, maar waarbij ook volledige verzorging en eventueel trainen van je paard mogelijk is.

Voor meer informatie over Sportstal ‘Het Podium’ en alle faciliteiten, kunt u kijken op www.sportstalhetpodium.nl. Meer informatie over de verschillende behandelmethoden en het gebruik van de waterstapmolen, kunt u vinden op osteopaard.nl onder het kopje 'Paardenbehandelpraktijk'.

 

De Waterstapmolen

 

Het trainen van het gezonde (sport)paard en het revalidatiepaard in de

Waterstapmolen.

 

 

De Waterstapmolen wordt bij het gezonde paard dan wel bij  het revalidatiepaard ingezet om meer beweeglijkheid in de gewrichten van benen en rug te krijgen, meer spierkracht te ontwikkelen van de houdings en bewegingsmusculatuur en om balans en coördinatie te trainen.

Er wordt gebruik gemaakt van de natuurlijke eigenschappen van water zoals opwaartse druk, temperatuur en weerstand.

 

Verbeteren mobiliteit gewricht

Het is goed zichtbaar wat de werking van de Waterstapmolen is op de beweeglijkheid van zowel de benen als de wervelkolom. De bewegingsuitslag van de gewrichten van de benen wordt al groter vanaf water op kroonrand-hoogte. Ook het kantelen van het bekken en de zijwaartse bewegingen van de gehele wervelkolom is duidelijk groter bij water op deze hoogte hetgeen leidt tot optimaal ruggebruik.

 

Verbeteren balans en coördinatie

De Waterstapmolen ‘prikkelt’ de terugkoppeling van het zenuwstelsel onder andere via de sensatie van het water. Hierdoor stimuleer je de zintuigcellen, die registreren waar een lichaamsdeel zich in de ruimte bevindt maar tevens ook de bewegingen controleert. Door dit systeem te trainen, verbeter je onder andere balans en coördinatie van het paard.

 

Verbeteren kracht

Bij bewegen door het water is meer spierkracht nodig dan op het ‘droge’ (ren maar eens hard in een zwembad). Om de stabiliteit te bewaren tijdens het lopen spant het paard in water zijn stabiliteitsspieren in rug en buik aan waardoor deze op termijn sterker worden. Spierkracht, en met name stabiliteit is van groot belang bij het uitvoeren van de door ons aan het paard opgelegde oefeningen..

In de Waterstapmolen wordt de belasting van gewrichten en pezen door de opwaartse druk verminderd. Op deze manier is spierkracht optimaal te trainen, zonder overbelastings risico’s.

Daarnaast kan je gebruik maken van de opwaartse druk van het water bij peesproblemen indien het aangedane been nog niet volledig belast mag worden (hier over later meer)

 

Verbeteren Conditie

Hoewel de conditie bij gezonde paarden niet optimaal getraind wordt, hebben paarden met een minder goede conditie zeker baat bij deze verantwoorde training in de Waterstapmolen.

 

Temperatuur

Wij maken gebruik van langzaam stromend koud water, gezuiverd door middel van een biologisch filter, een UV-lamp en Ozon-filter.

Het koude water zorgt direct voor koeling van de pezen en banden van de benen en vermindert eventuele zwellingen.

 

Filosofie

Wij zetten de Waterstapmolen in bij gezonde (sport)paarden en bij paarden met rug gerelateerde klachten.

Denk hierbij aan:

 

- Verzet tijdens training of wedstrijd

- Aanhoudende stijfheid, een pijnlijke en/of weggedrukte rug

- Takt fouten in één of meerdere gangen

- Problemen bij de verzameling of met de buiging

- Weigeren of wegvluchten na de sprong

- Problemen met de hengstigheid of niet goed functionerende organen

- Stalondeugden, singeldwang, emotionele of sociale problemen

 

Nadat we het paard manueel therapeutisch hebben behandeld maken we gebruik van de eigenschappen van de Waterstapmolen om de verworven beweeglijkheid te optimaliseren. Dit doen we met water wat net iets boven de kroonrand staat, waardoor het paard uitgenodigd wordt om als het ware ‘over het water heen te stappen’.

Op deze manier tilt het paard zijn benen hoger op, waardoor het bekken naar achteren kantelt en er lengte wordt gemaakt in de bovenlijn. Dit is wat we graag willen zien: een paard dat door de kanteling van het bekken onder andere middels de buikspieren en verlenging van de rug- en halsspieren in staat is zijn achterbenen goed onder de massa te zetten en met juist ruggebruik beweegt.

Daarnaast  gebruiken we de Waterstapmolen om met name de buikspieren te trainen.

Net zoals bij mensen kunnen slappe buikspieren leiden tot rugklachten omdat deze spiergroepen doorgaans niet sterk genoeg zijn om weerstand te bieden aan de zwaartekracht.

Hoe slapper de buikspieren, hoe holler de rug en daardoor meer kwetsbaar, zeker als wij er dan ook nog op gaan zitten.

Het is dus bijna voor ieder paard van essentieel belang om de buikspieren optimaal te trainen, waarbij je in het water een goede aanzet kan geven om later op het ‘droge’ met gerichte oefeningen verder te gaan.

Dit is de manier om een stevig beschermend spiercorset (buik- en rugspieren) rond de wervelkolom te maken hetgeen preventief werkt voor wat betreft het ontstaan van rugproblemen.

Sportstal Het Podium en

Paardenbehandelpraktijk Osteopaard.nl

 

Vanaf juli 2016 starten we ons samenwerkingsverband in het kader van het behandelen van Revalidatiepaarden en gezonde (Sport)paarden op Sportstal Het Podium te Starnmeer.

Ons voorlopige behandelpakket bestaan uit:

 

REVALIDATIEPAARDEN*

 1. Losse behandeling. Een Osteopathie/Chiropractie/Fysiotherapie behandeling in combinatie met een hydrotherapie     sessie in de Waterstapmolen (WSM).
 2. Combinatie behandeling. Een Osteopathie/Chiropractie/Fysiotherapie behandeling in combinatie met een serie (5 of 10, 1 of 2 x per week) hydrotherapie sessies in de Waterstapmolen. Aan het einde van deze Combinatie behandeling is er een evaluatie moment met de behandelend therapeut.
 3. Week behandeling van maandag t/m zaterdag. Een Osteopathie/Chiropractie/Fysiotherapie behandeling en 6 dagen een hydrotherapie sessie in de Waterstapmolen zonodig aangevuld met andere behandelvormen en/of africhting inclusief stalling en volledige verzorging van uw paard. Aan het einde van deze Week behandeling is er een evaluatie moment met de behandelend therapeut.

 

(SPORT)PAARDEN**

 1. Losse behandeling. Intake door de fysiotherapeut/manueel therapeut in combinatie met een hydrotherapie sessie in de Waterstapmolen.
 2. Combinatie behandeling. Intake door de fysiotherapeut/manueel therapeut in combinatie met een serie (5 of 10, 1 of 2 x per week) hydrotherapie sessies in de Waterstapmolen.
 3. Week behandeling van maandag t/m zaterdag. Intake door de fysiotherapeut/manueeltherapeut en 6 dagen een hydrotherapie sessie in de Waterstapmolen en indien gewenst africhting inclusief stalling en volledige verzorging van uw paard.

 

Onze behandelvormen zijn:

Osteopathie; Chiropractie; Paardensportmassage; Dry Needling; Hydrotherapie in de Waterstapmolen; Solarium; Africhting paard.

Afwijkende periodes, behandel vormen en of behandel frequenties in overleg.

Binnenkort informatie over alle trainingsmogelijkheden voor ruiter/amazone zoals

Flexchair-Oefentherapie; Ruiterfitness; Personal Training.

 

Ga naar www.sportstalhetpodium.nl of www.osteopaard.nl voor uitgebreide informatie over al onze mogelijkheden of neem contact op met:

 

- Laurien van der Meer, eigenaar Sportstal Het Podium en instructrice; 0653846961

- Roy Kullick, eigenaar Sportstal Het Podium, manager en Pers.Trainer; 0612248085

- Linda Cruyff, Chiropractor voor paarden en Paardenosteopaat; 0653228311

 

*   Onder REVALIDATIEPAARDEN verstaan wij paarden die op basis van

     rugproblematiek een afwijkend lichamelijk en/of mentaal gedrag laten zien.

** Onder (SPORT)PAARDEN verstaan we gezonde paarden die dan wel in de sport

     worden uitgebracht of recreatief gebruikt worden.

 

TARIEVEN per 1 augustus 2016

 

BEHANDELPAKKET

 

REVALIDATIEPAARDEN

 • Manuele therapie + sessie Waterstapmolen

 

SPORTPAARDEN/RECREATIEPAARDEN

 • Check-up + sessie Waterstapmolen

 

WATERSTAPMOLEN

 • Losse sessie
 • Serie van 5 sessies
 • Serie van 10 sessies

 

BEHANDELINGEN PER KEER

 • Manuele behandeling
 • Paardensportmassage
 • Dry needling
 • Solarium     

 

Stalling/Training

 • Stalling/verzorging per dag
 • Stalling/verzorging per week
 • Stapmolen per keer
 • Stapmolen per week
 • Longeren per keer
 • Longeren per week
 • Stappen aan de hand per 15 min
 • Rijden paard 30 minuten
 • Rijden paard 45 minuten

 

Alle prijzen zijn inclusief 21% BTW

U dient voorafgaande aan of direct na de behandeling/opname cash of per pin te betalen.

€ 120,00

€ 70,00

€ 85,00

€ 50,00

€ 60,00

€ 5,00

€ 35,00

€ 160,00

€ 300,00

€ 20,00

€ 130,00

€ 5,00

€ 25,00

€ 25,00

€ 100,00

€ 7,50

€ 40,00

€ 50,00

Algemene voorwaarden en behandelovereenkomst

 

Hieronder vindt u twee links. De eerste verwijst naar een .pdf bestand met de algemene voorwaarden die van toepassing zijn op een behandeling. De tweede link verwijst naar een .pdf bestand met de behandelovereenkomst voor de behandeling van uw paard.

 

Algemene voorwaarden

 

Behandelovereenkomst